Thursday, January 14, 2016

"Geroosterde pompoensoep met stoofpeertjes en kaneel..."


"Geroosterde pompoensoep..."
met stoofpeertjes

Met dit weer krijg ik altijd enorm veel trek in soep.
De regen slaat je om de oren en de wind giert tegen de ramen....
Mijn hoed gaat op... En op naar de markt voor een stel mooie grote pompoenen
en een mandje vol met heerlijke stoofpeertjes, want daar gaat het huis altijd zo lekker van ruiken.

Als de stoofpeertjes staan te pruttelen en de keuken zich langzaam vult met de geur van geroosterde pompoen die je vanuit de houtoven tegenmoet komt,
nestel ik me nog eens vlak bij de kachel met een mooie boek,
wachtend op de naar kaneel geurende peertjes en mooie stukken gekarameliseerde pompoen die samen deze hartverwarmende soep tot een feestje maken.

Ingrediƫnten:
2 mooie grote butternut pompoenen
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
100 ml olijfolie
6 verse tijmtakjes
grof gemalen peper en zeezout
1 1/2 liter runderbouillon
2 kaneelpijpjes
100 ml amaretto
10 stoofpeertjes
400 ml water
4 el rietsuiker

Aan de slag:
Snijd de pompoenen in grove stukjes,
verwijder de pitjes en leg de pompoen op een ingevette bakplaat.
Pel de sjalotjes en teentjes knoflook en rangschik deze tussen de pompoen.
Besprenkel de pompoen met wat grof gemalen peper en zeezout, de tijm en de olijfolie.
Verwarm de (hout)oven en rooster de pompoen ongeveer een uurtje in de oven met een temperatuur van 200 C.

Dan ga je aan de slag met de stoofpeertjes.
Doe de amaretto, kaneelpijpjes, suiker en water in een pan. Schil de peertjes en zet ze rechtop in het heerlijk geurende kaneelwater. Doe de deksel op de pan en kook de peertjes in 30 minuten gaar.

Verwarm de runderbouillon in een mooie grote soeppan en voeg de geroosterde pompoen, sjalotjes. knoflook, stoofpeertjes en het ingekookte vocht van de stoofpeertjes toe.
Pureer het geheel tot een mooie gladde soep.

Serveer de soep met een scheutje olijfolie, takje tijm en een lekker
knapperig notenbroodje met een flinke dot roomboter.

Bon Apetit!


No comments: