Tuesday, December 08, 2015

"Homesmoked Makreel..."
"Todays homesmoked makreel.."
Homesmoked makreel uit huize Floorabella...

Gerookte makreel kan je natuurlijk lekker makkelijk in de winkel kopen,  maar wat is er nu leuker en lekkerder dan zelf je eigen makreel roken?
Zorg wel dat je een dagje vrij voor de boeg hebt, want je gaat lekker slowcooken, en slow betekent bij het roken van vis, ook echt slow!

Heb je een rookoventje thuis? Dan ben je al aardig op weg! Heb je geen rookoventje thuis. Maak er dan zelf een:

Stap 1: tik een mooi en schoon oud olievat op de kop...

Stap 2: maak aan de linkerkant en de rechterkant bovenin  kleine inkepingen waar je  spiesjes in kunt hangen...

Stap 3: zorg voor een grote jute zak, die je over de bovenkant kunt hangen om de ton af te dekken en de rook op te vangen.

Ga naar de markt of de visboer en zoek een paar mooie grote verse makrelen uit.
Het is belangrijk dat je vissen van dezelfde grote uitzoekt, omdat alle visjes dan tegenlijk gaar zijn. Laat de visjes schoonmaken en neem ze mee naar huis.

Haal de vissen uit de verpakking en was ze nog eens goed na.Dan ga je de makreel pekelen. Vul een grote kom met 5 liter water en 400 gram zout. Los het zout goed op en voeg dan de schoongemaakte makreel toe. Laat dit ongeveer een uurtje staan, zodat het zout goed in de vissen kan trekken. Door het pekelen worden de vissen smaakvoller en steviger van smaak. Als je het lekker vind, kan je ook nog een flinke schep suiker of wat verse kruiden toevoegen voor nog meer bite.

Haal de vissen uit de emmer en spoel ze na in schoon water. Rijg de makrelen nu aan een flinke stevige spies. Deze spies kan je het beste door de ogen van de makreel heen prikken. Je kunt er ook voor kiezen om de makrelen aan vleeshaken te hangen. Kies je voor vleeshaken? Prik deze dan ook door het oog. Hang de makrelen op aan de spies in een droge ruimte en laat ze uitlekken met een krant eronder om het vocht op te vangen,  totdat ze goed droog zijn. Dit duurt zeker zo’n 5 uur.

Maak dan een vuurtje onderin je rookkast of homemade rookton. Zorg ervoor dat je hele kleine stukjes hout gebruikt. Wacht totdat het hout mooi gaat smeulen. Hang de spies met makrelen boven in de ton, boven de smeulende kolen.
Na een kwartiertje hoor je wat sissen. Dit is het vet dat uit de makrelen op het vuur drupt.
De vis begint nu te garen.Dit is het moment waarop je het vuur gaat doven met de rookmot. Verdeel twee handjes rookmot over het vuur en maak een jute lap flink nat met een plantenspuit. Leg de jute lap boven op de rookton. De rook blijft zo mooi in het vat hangen, waardoor de makrelen hun mooie gerookte smaak verkrijgen.
Laat de visjes 1 uurtje hangen. Wil je een sterke rooksmaak? Laat ze dan nog wat langer hangen.
Zorg dat je om de 10 minuten de rook even laat ontsnappen onder de jute doek uit, anders krijgt de makreel een zurige smaak. Als de makreel mooi goud van kleur is, kan je hem van het spit afhalen.
De vis is heerlijk warm te eten. Maar je kunt hem ook laten afkoelen en nagaren ingerold in een paar kranten om er de volgende dag nog rijkelijk van te genieten.

Bon Apetit!

No comments: