Friday, December 19, 2014

"Feestbrood..."


"Recept overheerlijk kerstbrood..."


Ingrediƫnten:
500 gram bloem
2 zakjes gedroogde gist
200 gram suiker
de schil van 1 sinaasappel
2 repen witte chocolade in stukjes
snufje zout
2 theelepels kaneel
1theelepel speculaas kruiden
2dl volle melk
200 gram gesmolten boter
5 eidooiers
handje vol vijgen, gemengde noten, abrikozen en in amaretto geweekte rozijntjes
250 gram amandelspijs

Aan de slag:

Zeef de bloem. Roer er de gist,  suiker, zout, kaneel, speculaaskruiden, gedroogde vruchten, in amaretto geweekte rozijnen, witte chocolade stukjes en sinaasappelschilletjes doorheen.
Smelt de boter en roer hem samen met de melk en de eierdooiers door het meelmengsel. Ga lekker aan het kneden totdat er een mooie egale deegbal ontstaat. Kneed het geheel nog zo'n tien minuutjes door.
Laat het deeg ongeveer een uurtje afgedekt op een warme plaats rijzen.
Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap.
Kneed de amandelspijs soepel en maak er een lange rol van. Leg de spijs op de deeglap en vouw de zijkanten naar binnen. Rol het deeg op, zodat er een mooi langwerpig brood ontstaat.
Laat het brood nog een uurtje rijzen onder een vochtige theedoek.

Zet het brood in een voorverwarmde oven van 200C en bak het in ongeveer veertig minuutjes goudbruin.

Haal het brood uit oven en laat hem afkoelen op een rooster en serveer het brood op een mooie stoere broodplank met roomboter en een flinke berg poedersuiker.


Smullen maar!

Liefs,
Floorabella...

No comments: