"Het verhaal van blauwader kaas
Lang geleden, leefde in een klein dorpje, vlak bij de grotten van Roquefort-sur-Soulzon, een herder.
De herder liet zijn schapen graag grazen in de valei van de Causses.
Voor hij aan zijn wandeling begint, wikkelt de herder een zuurdesem roggebrood en een flink stuk kaas in een linnen lap, voor de lunch.
Na een flinke wandeling met zijn schapen was de herder toe aan een middagdutje. Hij zocht een droog plekje tegen een boom, legde het brood naast zich neer, schoof zijn hoed over zijn ogen en viel in slaap…. Plots hoorde hij een geluid, voorzichtig deed hij een oog open. Tussen zijn wimpers door, zag hij iets wat hij helemaal niet verwacht had, tussen zijn schapen liep een meisje. Hij klopte zijn kleren af, liep naar het meisje toe en al pratend en pratend, liep hij gearmd met het meisje en zijn schapen achter zich aan terug naar het dorp.
Een week later maakte de herder dezelfde ronde met zijn schapen. En warempel vond hij bij de boom, zijn linnen lap met brood en kaas. Omdat hij wat honger begon te krijgen wikkelde hij nieuwsgierig de lap van het brood en tot zijn verbazing zag hij, dat de kaas was veranderd. Kleine blauwe aders sierden de kaas en verspreidde een sterke geur. Sterk, maar niet onaangenaam. De herder klapte zijn zakmes open en sneed voorzichtig een stuk kaas af en stak het in zijn mond en was verbaasd over de heerlijke smaak van de kaas! Wat was er met deze kaas gebeurd?
Experimenten wezen uit dat de schimmelcultuur, die leeft op rogge, de geweldige geur en smaak geeft aan de blauwader kaas.
Nu vele eeuwen later, wordt deze traditie nog steeds voortgezet. De kazen van romige schapenmelk worden gerijpt in de grotten van Roquefort. En dat is nu precies wat deze kaas zo lekker maakt. Deze ambacht van kaas maken dateert van duizenden jaren terug en wordt nu nog steeds toegepast. Een mooi stukje oude ambacht.
Naast Roquefort brengt Frankrijk nog vele andere mooie blauwe kazen voort, zoals de blue d’auvergne, een blauwaderkaas gemaakt van de melk van de koe uit de Midi-Pyreneeën. De kaas heeft een brokkelige structuur en kruidige en zoute smaak en is heerlijk als pastasaus met gebrandde noten of een gegrild stukje witlof met honing.
Ook buiten Frankrijk is de traditie van het maken van de Blauwschimmelkaas overgewaaid.
In Engeland worden de lekkerste blauwader kazen gemaakt van koemelk, zoals Stilton of Shropshire blue. De in esdoornbladeren verpakte Cabrales uit Spanje is ook geweldig en dan heb je nog de Danish blue uit Denemarken of de Gorgonzola dolce uit Italië.
Maar ik blijf verknocht aan het verhaal en de smaak van Roquefort…
No comments:
Post a Comment