Tuesday, February 07, 2017

"Stamppotje van gestoofde bier oesterzwammen, cavolo nero en camembert..."

 "Stamppotje van gestoofde bier oesterzwammen, cavolo nero en camembert..."

Wanneer je door het raam naar buiten kijkt en mensen met paraplu’s en regenjassen ziet worstelen, en je het liefste weg wilt kruipen bij de kachel met een mooi boek, 
dan is het tijd voor comfort food, 
tijd voor stamppot en vooral 
tijd voor genieten.
De gestoofde oesterzwammen in tripel bier 
geven deze stamppot, 
net dat beetje extra waar ik zo van houd!
 
Ingrediënten:
8 grote kruimige nieuwe aardappelen
400 gram cavolo nero
50 gram roomboter
200 ml slagroom
1 takje verse tijm
2 teentjes knoflook
300 gram oesterzwammen
grof gemalen peper en zeezout
2 liter paddenstoelen fond
1 flesje tripel bier
300 gram camembert
1/2 tl nootmuskaat
grof gemalen peper en zeezout

Aan de slag:
Zet een grote pan op het vuur. Breng in deze pan de paddenstoelen fond aan de kook en roer hem rustig door.
Schil de aardappel en snijd ze in parten. Kies voor nieuwe aardappels, die een extra lekkere smaak geven aan je stamppot. Mocht het weer het toelaten? Stap dan lekker je fiets op richting aardappel boer, voor zo’n grote jute zak vol kanjers vers uit de grond. Kook de aardappelen in een half uur gaar in de bouillon. De bouillon geeft de extra krachtige aardse smaak aan de stamppot waar ik zo van houd.

Snijd op een houten plank met een scherp mes de cavolo nero in grove stukken. Zet een grote pan water op het vuur met wat zeezout en kook de cavolo nero hierin in 30 minuten gaar.

Verwarm een gietijzeren pan op hoog vuur en smelt hier de roomboter in. Snijd de knoflook in dunne plakjes en bak deze in 2 minuten goudbruin in de roomboter. Voeg de oesterzwammen en de tijm toe en bak deze 5 minuten mee in de pan. Blus de oesterzwammen af met het flesje bier en laat de oesterzwammen nog 5 minuten stoven in het bier, totdat het vocht wat ingekookt is en de oesterzwammen de smaak van het bier opgenomen hebben.

Giet de aardappels af, voeg de helft van de kaas en de alle slagroom toe en stamp het geheel met de pureestamper tot een puree.
Giet de cavolo nero af en schep deze door de stamppot, samen met wat grof gemalen zeezout, peper en nootmuskaat. Serveer de stamppot met wat plakken camembert en de gestoofde oesterzwammen.

Geniet!


No comments: