Wednesday, October 12, 2016

"zelf Appelcider maken..."




"zelf Appelcider maken:"
De herfst is in aantocht,
in de boomgaarden zijn de appeltjes niet aan te slepen
en als de wind toch guur om je oren waait,
wat is er dan leuker, om zelf aan de slag te gaan 
met je homemade appelcider!

Eet er een lekkere crepe bij met gezouten boter,
maar deze bitterzoete appelcider smaakt ook heerlijk bij een 
mooie Franse kaasplank...!

Ingrediënten:

10 kg appeltjes
5 zakjes cidergist
kaasdoek
5 schone glazen liter flessen met schroefdop
5 schone glazen liter flessen met beugeldop of kroonkurk
weckpot voor de giststarter
5 el rietsuiker


Aan de slag:


Haal appeltjes bij de appelboer, de markt of de groenteboer. Kies voor moesappels. Deze appels bevatten veel smaak en sap. Voor een goede vergisting van de cider, is het belangrijk dat je rijpe appels gebruikt. Om de rijpheid van de appels te bepalen, snijd je de appels door. Zijn de pitjes mooi donker? Dan zijn de appels rijp!

Snijd de appeltjes door de helft en verwijder de krozen. Doe de appeltjes die donker kleuren of rot zijn weg.
De schil mag om de appels blijven zitten, want die geeft lekker veel smaak af.
Doe de appels in een grote kom en pureer de appels. Je kunt de appels eventueel ook eerst raspen voor je ze pureert, om het pureren te vergemakkelijken.
Geen zin om te schillen? Kies dan voor 5 liter flessen troebel biologisch appelsap of perensap (dit sap hoef je niet meer te verhitten).

Leg een flink stuk kaasdoek in een kom en schep de puree hierop.
Laat het sap goed uitlekken en vang het sap op in de kom.

Doe het sap in een pan en verwarm het sap tot 80 C. Dit doe je om eventuele bacteriën te doden.
Zodra het sap de 80 C heeft bereikt zet je het vuur meteen uit.
Laat het sap nu weer afkoelen.

Doe giet 500 ml sap in de glazen weckpot en voeg het gist toe.
Roer alles goed door. De giststarter is nu klaar en heeft even de tijd nodig om actief te worden.
Zet de starter 1 dag weg op kamertemperatuur. De rest van het sap bewaar je in de koeling.

Meng dan de giststarter met het sap en vul de schone flessen met het sap tot ongeveer 5 cm onder de rand. Voeg 1 tl rietsuiker toe. Doe dan de schroefdop losjes op de fles, zodat het koolzuurgas dat vrij komt kan ontsnappen. Laat de flessen 2  tot 4 weken staan.

Doordat het gist de suiker opeet en omzet in alcohol en koolzuur, ontstaan er mooie belletjes in de fles. Het gist zal naar verloop van tijd naar de bodem van de fles zakken. Er is nu een mooie troebele appelcider ontstaan. Wil je de cider liever helder en bruisend? Schenk de cider dan door een doek in een nieuwe schone fles. Voeg eventueel nog een theelepel extra rietsuiker toe om nieuwe belletjes in de cider te creëren. Sluit deze flessen af met een beugeldop of kroonkurk die goed vast zit, om de belletjes in de cider niet te laten ontsnappen. Leg de cider dan nog zeker 2 maanden weg op kamertemperatuur om de belletjes in de fles te creëren.
Wil je liever een cider zonder bubbels? Laat de rietsuiker dan weg.

Zet de appelcider voor serveren lekker in de koelkast en serveer hem koud bij een Franse crepe met geitenkaas of een mooi kaasplateau.

Ook lekker: 
vervang 1 kilo appels door (kwee)peren, voor een meer intense en bittere smaak.

Bon Apetit!

Liefs,

Floorabella

No comments: