Thursday, January 21, 2016

"Aardpeertjes soep..."

 "Aardperen soep met spekjes, 
salie 
en truffelolie..."

Deze soep van aardpeertjes en truffelolie is rijk en vol van smaak, met de mooie aardse tonen van salie, truffelolie en tijm. Een heerlijk en hartverwarmend recept.

Aardpeertjes, ook wel topinamboertjes genoemd, zijn in de 17de eeuw meegenomen vanuit Noord-Afrika naar Frankrijk, door de Franse ontdekkingsreiziger Samule de Champlain. Sindsdien zijn de knolletjes niet meer weg te denken uit de Franse culinaire keuken.

Deze soep is heerlijk als lunch, maar kan ook prima als maaltijd soep gegeten worden. Serveer er dan een mooi knapperig notenbrood bij. De aardse en notige smaak van de topinamboertjes combineert hier perfect mee!


Ingrediënten:
1,5 kilo aardperen
3 sjalotjes
4 teentjes knoflook
flinke klont roomboter
2 theelepels verse tijm
250 ml witte wijn
2 liter paddestoelen bouillon
sap van 1 citroen

Om te garneren:
1 bosje verse salie
100 gram spekjes
50 ml truffelolie
grof gemalen peper en zeezout

Voor erbij:
1 mooi groot notenbrood


Aan de slag:

Begin met het schillen van de aardpeertjes. Doe de geschilde aardpeertjes in een grote kom water met wat citroensap, zodat ze niet verkleuren.

Snipper dan met een heel scherp mes op een stoere plank de sjalotjes en de knoflook fijn.
Smelt een flinke klont roomboter in een grote soeppan en fruit hier de uitjes en knoflook 5 minuutjes in aan. Voeg de verse tijmblaadjes toe en bak alles nog eens 2 minuutjes door.

Voeg hierna de aardpeertjes en bouillon toe en kook de aardpeertjes in een half uurtje gaar in de bouillon.
Pureer het geheel dan tot een mooie romige gladde soep. Voeg dan de wijn toe aan de soep.
Roer alles nog eens goed door en laat de soep nog even op een klein vuurtje staan pruttelen.

Bak intussen de spekjes mooi goudbruin en knapperig in een koekenpan. Doe de uitgebakken spekjes in de keukenmachine en maal ze fijn zodat er een mooi kruim ontstaat.

Smelt nog een flinke klont roomboter in de koekenpan. Haal de blaadjes van het bosje salie en bak de salieblaadjes kort in de roomboter, zodat deze lekker knapperig worden en mooi opkrullen.

Schep de soep in grote kommen en schep in iedere kom soep wat kruim van de uitgebakken spekjes. Verdeel de salieblaadjes over de kommen en besprenkel de soep met wat truffelolie.
Strooi er als laatste wat grof gemalen peper en zeezout overheen en serveer de soep met een lekker knapperig notenbrood.

Kachel aan, wijntje erbij en genieten maar!

Bon Apetit!

No comments: