Een overheerlijk ambachtelijk menu
van Floorabella
nu te zien in Buitenleven nr 2
Alvast een voorproefje:
"Homemade pompoensoep,
met kokosmelk en kruiden..."
Ingrediënten:
1 blikje kokosmelk
snufje curry kruiden
peper en zout
2 pompoenen
4 teentjes knoflook
2 rode uien
1 1/2 liter kippenbouillon
Aan de slag:
Hak de pompoenen in grove stukken en rooster ze met 4 teentjes
knoflook, 2 rode uien, wat zeezout en vers gemalen peper in
ongeveer 30 minuten op 200C goudbruin en gaar.
Doe de geroosterde pompoen in een grote soeppan en overgiet het geheel
met 1 1/2 liter kippenbouillon en 1 blikje kokosmelk. Voeg er
een theelepel currykruiden
aan toe en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde soep.
Schenk de soep in een mooie soepterrine en garneer het geheel met wat
takjes tijm of oregano.
En dan.... Smakelijk eten!
"Beenhammetje met peer
in marinade..."
Ingrediënten:
1 beenhammetje van 500 gram
4 peren
voor de marinade:
5 takjes verse tijm
5 takjes verse rozemarijn
1 bolletje knoflook
6 eetlepels honing
Aan de slag:
Bak het beenhammetje aan iedere kant ongeveer 2 minuten in een
koekenpan, totdat hij rondom goudbruin en knapperig is. Verwarm de oven
voor op 200 graden. Leg het beenhammetje in een ovenschaal. Verwarm de
honing in een pannetje en besprenkel de beenham ermee, samen met de
verse tijm, peper en zout.
Snijd de peren door de helft en rangschik deze rondom de beenham.
Bestrooi deze ook met verse tijm en peper en zout. Haal de tenen
knoflook los uit de bol, en verdeel deze tussen de peer en de ham, zodat
deze tijdens het bakken lekker mee poffen en een heerlijk aroma afgeven.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak de
beenham in 1 uurtje gaar. Besprenkel de beenham en de peer om de 10
minuten met de gesmolten honing, zodat deze er lekker intrekt. Haal de
beenham na 1 uur uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie en laat
deze nog 10 minuten rusten.
Serveer met lekker noten rozijnenbrood met een geurig kaasje uit de
oven, met gebrande noten en salty caramelsaus of een hartig
taartje met dadels.
"Geurig kaasje uit de oven,
met gebrande noten en salty caramelsaus..."
Dit kaasje is het lekkerste als het net uit de oven komt!
Ingrediënten:
1 camembert kaasje
200 ml slagroom
75 gram roomboter
200 gram rietsuiker
250 gram noten
1 theelepel zeezout
Aan de slag:
Rooster de hazelnoten, amandelen of cashewnoten,
ongeveer 10 minuten onder de grill in de oven.
Verwarm dan de rietsuiker in een pan en laat hem smelten
tot hij mooi amberkleurig is.Voeg dan heel rustig de slagroom toe
en roer het geheel lekker door,
en roer het geheel lekker door,
tot de saus wat indikt.
Voeg dan 1 flinke theelepel zeezout toe
samen met een flinke dot roomboter.
samen met een flinke dot roomboter.
Schuif het kaasje op een mooie schaal, even onder de grill
sprenkel de noten en de caramel saus erover (bewaar eventueel wat saus voor het dadeltaartje)
en serveer het met lekker grof notenbrood...
en serveer het met lekker grof notenbrood...
Mmmm.... geniet ervan!
"Hartig taartje
met dadels..."
Ingrediënten:
250 gram gezouten kaaskoekjes
twee takjes rozemarijn
75 gram roomboter
een beetje caramel saus
500 gram dadels
Aan de slag:
Stamp de kaaskoekjes fijn in een vijzel. Rits de naaldjes van de Rozemarijn
en voeg deze toe.
Verwarm de roomboter in een pannetje en verdeel deze door het koekkruim.
Verdeel het koekmengsel over de bodem van een kleine springvorm en druk het goed aan.
Snijd de Fairtrade dadels in kleine stukjes en meng ze in een kom
met een deel van de Fairtrade salty caramel saus.
Verdeel het dadelmengsel over de koekbodem en laat het geheel een half uurtje opstijven
in de koelkast. Snijd het taartje in kleine punten en serveer het op een mooie schaal.
Wauw.... Genietze!
"Carrotcake met donker bier en
dadels..."
Ingrediënten:
Voor de cake:
- 450 gram zelfrijzend bakmeel
-250 gram rietsuiker
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel koekkruiden en kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- 150 gram geraspte worteltjes
-250 gram dadels
- 250 gram roomboter
-een flinke scheut speciaal bier
- 4 los geklopte eieren
Voor het glazuur:
- 500 gram roomkaas
- 1 vanille peul
- 250 gram poedersuiker
Aan de slag:
Zeef het bakmeel en doe het in een kom, samen met het bakpoeder en de specerijen.
Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en laat daarin de boter
zachtjes smelten. Leg de dadels op een snijplank, scheur ze in grove
stukken en maak ze klein met de mezzaluna. Doe deze samen met de suiker,
de rozijnen en het bier bij het gesmolten botermengsel in het pannetje.
Laat het mengsel 5 minuten op een klein vuurtje lekker door pruttelen.
Klop de eieren los in een kom en voeg deze, samen met het botermengsel,
aan het meelmengsel toe. Doe hier de geraspte wortels, stukjes chocolade en de hazelnoten
bij en schep het geheel rustig om.
Bekleed de bodem van een extra hoge taartvorm met bakpapier. Vet de
randen goed in en giet het deegmengsel in de bakvorm. Bak de cake een
uur in het midden van een voorverwarmde oven van 180 C. Test na een uur
met een prikker of de cake goed gaar is en laat hem daarna op een
taartrooster afkoelen.
Begin nu aan het maken van het glazuur. Klop hiervoor de roomkaas lekker
los en voeg steeds een beetje van de poedersuiker toe. Snijd de
vanillepeul open over de lengte en schraap de zaadjes er uit met een
scherp mes. Schep de zaadjes door het roomkaas-mengsel tot ze goed
verdeeld zijn.
Snijd de afgekoelde taart doormidden. Smeer 1/3 van het roomkaasmengsel
uit over de bodem van de taart en leg de bovenkant hier weer op. Verdeel
de rest van het roomkaasmengsel over de bovenkant en de zijkant van de
taart. Werk niet te “netjes”, maar met grove bewegingen alle kanten op,
zodat er een mooi patroon met pieken over de hele taart ontstaat.
Je kunt er ook voor kiezen om meerdere lagen in de taart te maken. Snijd
hiervoor de taart in 3 of 4 gelijke lagen en maak de dubbele
hoeveelheid van het roomkaasmengsel aan om over de verschillende lagen
te verdelen.
Even versieren met wat bloemen en papaverbollen
en klaar is je overheerlijke carrotcake...!
"Heerlijke homemade icecoffe
toe..."
Ingrediënten:
espresso bonen
baily's of amarula
Aan de slag:
Zet voor een glas Ice coffee,
een kopje sterke espresso en laat deze rustig aan afkoelen,
laat wat ijsklontjes in de afgekoelde espresso vallen
en schenk er voorzichtig een laagje Bailey's of Amarula overheen.
Smakelijk eten,
Liefs
Floorabella
No comments:
Post a Comment