Friday, March 17, 2017

"4 granen salade met dadels, blauwe bessen en gecarameliseerde salie...."


"4 granen salade met dadels, 
blauwe bessen
 en gecarameliseerde salie..."

Na vele maanden vertoeven boven potten en pannen in mijn keuken,
na vele picknicks in bossen en in het veld,
na vele overheerlijke gerechten uit mijn houtoven
en na heel veel lekkere geuren die mijn huis door dwarrelden
als voorproefje op al het lekkers dat later die dag op tafel mocht verschijnen,
is het dan eindelijke zover...

"Aan tafel" met Floorabella,
verschijnt dit najaar op de boekenplank,
en het mag gezegd worden... Ik ben enorm trots!

Hier alvast een voorproefje...
Ingrediënten:
200 gram zwarte bonen
100 gram quinoa
100 gram zwarte rijst
100 gram couscous
100 gram spelt
200 gram medjoul dadels
200 gram gedroogde vijgen
200 gram blauwe bessen
100 gram pecannoten
100 gram gedroogde druiven of rozijnen
2 takjes verse salie
2 eetlepels roomboter 
1 eetlepel bruine suiker

dressing:
1 tl kaneel
1 eetlepel honing
1 eetlepel balsamico azijn
2 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
grof gemalen peper en zeezout

Aan de slag:
Breng een pan met ruim kokend water aan de kook en kook hierin de zwarte rijst, quinoa, en spelt beetgaar.
Zet een keteltje water op het vuur en breng het water aan de kook. Doe de couscous in een kom en giet het kokende water over de couscous, totdat de couscous net onder water staat. Laat de couscous 4 minuten wellen in het kokende water. Roer de couscous los met een vork.
Giet het quinoa mengsel af en roer dit voorzichtig door de couscous, samen met de zwarte bonen en blauwe bessen.

Snijd intussen de dadels, vijgen en pecannoten in stukjes en schep deze door de granen, samen met de gedroogde druiven. In plaats van gedroogde druiven, kan je ook rozijntjes gebruiken.
Mix in een kom de kaneel met de balsamico azijn, honing en grof gemalen peper en zeezout.

Smelt de roomboter in een koekenpan en voeg de bruine suiker toe. Roer door met een houten pollepel, totdat de suiker helemaal gesmolten is. Haal de blaadjes van de takjes salie en carameliseer de salieblaadjes 1 minuut in de gesmolten boter.

Drappeer de salieblaadjes over de salade en serveer de salade met een lekker knapperig breekbrood.





No comments:

Post a Comment