Sunday, November 06, 2016

"Verse peren hot toddy met tik.."



"Verse peren hot toddy met tik.."
 
De avonden worden langer, 
het vuur knapperd in de haard
en deze overheerlijke hot toddy
met tic
pruttelt op het vuur...

Wat kan de herfst toch heerlijk zijn!

Ingrediënten:
4 kilo (stoof)peertjes
2 kaneelpijpjes
4 kardemom peulen
2 steranijs
1 vanillepeul
scheutje whiskey of calvados

honing om mee te serveren


Aan de slag:

Begin de dag van te voren met het klaarmaken van de peertjes. Het leukste is als je de peren zelf gaat plukken bij de boer!

Maak de peren schoon. Schil de peren en haal de klokhuizen eruit met een meloenbolletjes steker.
Doe de peren in een grote pan.
Voeg de kaneelpijpjes, kardemompeulen en steranijs toe.
Snijd met een scherp mesje de vanillepeul open en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes en de leeg geschraapte peul toe aan de peren.
Doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook.

Laat de peertjes een half uur op klein vuurtje door pruttelen. Haal de kruiden uit de pan. De mooie kruidige smaken zijn nu volop in het sap opgenomen.
Pureer de peertjes tot een mooie moes.

Hang een schone theedoek of stuk kaasdoek in een diepe pan en schep de moes hierin.
Laat de moes een paar uurtjes uitlekken en vang het verse perensap op in de pan.

Schenk de perensap in een schone fles. Uit vier kilo peren, kan je ongeveer een liter vers perensap halen.

Verwarm voor serveren het sap in een pan. Giet een scheutje whiskey of calvados in de glazen en schenk het warme perensap erbij.
Lekker met een groot stuk appeltaart met een flinke dot slagroom!

Aan dit sap is geen suiker toegevoegd. Houd je van zoet? Voeg dan lekker 4 eetlepels honing toe aan de peren terwijl je ze kookt.

Bon Apetit!

Liefs,

Floorabella

No comments: