Sunday, September 04, 2016

"Zoet rijsttaartje met peer en vanille..."





 Zoet rijsttaart met vanille en peer

“Een heerlijk recept voor een taartje met geduld…”

Ingrediënten:
2 peren in kleine blokjes
500 gram risotto
750 ml volle melk
750 ml room
1 vanillestokje
200 gram suiker
schil van een halve sinaasappel
100 gram vijgen
100 gram dadels
100 ml amaretto
5 eitjes
12 oatmeal cookies
100 gram roomboter

voor de caramel saus:
100 gram suiker
100 gram room
50 gram roomboter
snufje zeezout

Aan de slag:
Begin met het maken van de overheerlijke romige vanille vulling.
Doe de room en de melk in een pan en breng het aan de kook.
Voeg de suiker toe en roer de suiker door de melk, totdat deze helemaal is opgelost.

Snijd het vanillestokje open en schraap met een scherp mes de zaadjes eruit. Voeg deze toe aan de warme room, samen met de vanillepeul.

Haal met een dunschiller de schil van de sinaasappel en voeg deze ook toe aan de warme melk. De vanille en sinaasappel zorgen voor een extra intense smaak aan de vulling.

Als de melk kookt voeg je de risotto toe en zet je het vuur laag. Kook de risotto in 30 minuten gaar. Roer om de 5 minuten de risotto door met een houten spatel, zodat deze niet gaat klonteren of aan de bodem van de pan blijft plakken. Voeg de laatste 5 minuten de blokjes peer toe.

Als de risotto gaar is haal je de pan van het vuur, verwijder je de vanille peul en de sinaasappel schil en laat je het mengsel afkoelen.

Snijd de vijgen en dadels in kleine stukjes en overgiet de gedroogde vruchten met de amaretto.
Laat dit een half uurtje intrekken en voeg het toe aan de risotto. Roer alles goed door.

Als het mengsel is afgekoeld, splits je de eitjes.
Klop het eigeel schuimig en schep dit door de risotto.
Klop in een brandschone kom het eiwit tot stijve pieken en spatel dit ook door de risotto.

Smelt de boter in een pannetje en stamp de koekjes fijn. (Ga lekker los met de deegroller,  door de koekjes in een theedoek te wikkelen en ze met een deegroller fijn te stampen)
Doe de koekjes in een kom. Roer de boter door het koekjesmengsel en schep het mengsel in een ronde taartvorm.
Druk de bodem goed aan en schep de risotto vulling op de bodem.

Zet de taartvorm in een voorverwarmde oven van 175C en bak de taart in een half uurtje gaar.

Maak intussen de heerlijk geurende gezouten caramel saus.
Smelt hiervoor de suiker in een pannetje. Als de suiker een mooie bruine caramel kleur heeft gekregen voeg je voorzichtig de room en het zeezout toe. Pas op, dit kan flink spetteren.
Roer er als laatste de roomboter voorzichtig doorheen, zodat de caramelsaus mooi gaat glanzen.
Bestrijk de taart met de karamelsaus en serveer het taartje op een stoere plank.

Bon Apetit!

Liefs,
Floorabella
 

No comments:

Post a Comment