Monday, January 23, 2017

Thursday, January 19, 2017

"Croquetjes van paddenstoel en haas..."


 

"Croquetjes van paddenstoel en haas..." 

Het is ochtend, de zon piept boven de horizon uit
en spreid een goudgele gloed over akkers vol aangevroren dauw en rijp...
Daar wordt je toch blij van!
Tijd dus, voor een hartverwarmend recept en heerlijke geuren
die het binnen aangenaam warm maken.
Een recept voor croquetjes van paddenstoel en haas,
extra lekker met een flinke lik truffelmayonaise...!

Voor de wild bouillon: 
1 liter water
500 ml witte wijn
1 prei
1 pastinaak
2 uien met schil
4 laurier takjes
1 bosje verse tijm
4 hazenbouten met bot
flinke klont roomboter
grof gemalen peper en zeezout

Voor de ragout
 
250 gram roomboter 
250 gram bloem
2 sjalotjes
4 teentjes knoflook
200 gram gedroogde paddenstoelen
500 ml kokend water
8 blaadjes fijngesneden salie
2 takjes verse tijm
grof gemalen peper en zeezout
800 ml wildbouillon (zie boven) of paddenstoelen fond

Voor het knapperige korstje
4 eitjes
grof stuk pain de campagne
400 gram bloem

Het is lekker om de wildbouillon al een dag van te voren te maken, zodat alle smaken zich goed met elkaar kunnen mengen. Ook kan je de paddenstoelen al een dag van te voren wellen.
Voor de wildbouillon begin je met het roosteren  van de uien. Snijd de uien met de schil er nog omheen, door de helft. De schil zorgt ervoor dat je een mooie, diepbruine bouillon krijgt. Snijd de knoflookbol door de midden en leg deze samen met de uien op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besprenkel ze met een flinke scheut olijfolie en wat grof gemalen peper en zeezout.
Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200C en rooster ze een half uurtje. De smaak van de uien en knoflook zal zo nog voller worden en meer smaak aan de bouillon afgeven.
Maak dan de prei schoon en snijd de pastinaak in stukken.

Smelt in een grote pan een flinke klont roomboter. Besprenkel de hazenbouten met peper en zeezout en bak ze aan beide kanten goed aan in de boter. Dan voeg je de rest van de ingrediënten toe voor de bouillon. Doe het water en de witte wijn erbij in de pan pan. Voeg hier de geroosterde knoflook en ui aan toe, samen met de prei en de pastinaak. Doe een deksel op de pan en laat het geheel 3 uur pruttelen.
Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep.

Laat de soep afkoelen en haal de hazenbouten uit de bouillon. Pluk met je handen of twee vorken het vlees van het bod en snijd dit fijn. Zeef de bouillon en zet 800 ml van de bouillon apart voor de ragout.

Zet een keteltje water op het vuur en wacht totdat het water kookt. Doe de gedroogde paddestoelen in een kom en schenk hier het kokende water op. Voor een extra lekker effect, laat je een takje tijm in het vocht  mee trekken.
Laat de paddenstoelen ruim een uurtje wellen, haal ze uit het vocht en snijd ze fijn. Bewaar het vocht voor je ragout.
Ga dan beginnen met het maken van de ragout. Smelt hiervoor de boter in de pan en fruit hierin het fijngesneden sjalotje. Voeg na 2 minuten de bloem toe en roer alles goed door. Laat het geheel 4 minuten pruttelen, zodat de roux lekker gaar wordt. Voeg dan 800 ml van je zelfgemaakte wildbouillon toe en 200 ml van het vocht waarin de paddenstoelen hebben geweld. Roer alles nog eens goed door en laat de saus even pruttelen. Voeg de paddenstoelen, fijngesneden salie en tijm, wat grof gemalen peper en zeezout en natuurlijk de stukjes haas toe. Roer alles goed door elkaar en schep de ragout in een grote ovenschaal.
Laat de ragout op een koele plek volledig afkoelen en zo’n 3 uur opstijven.

Zet in tussentijd 3 schalen klaar. Een schaal met de bloem, een schaal met de geklutste eitjes en een schaal met broodkruim. Doe voor het broodkruim de in grove stukken gescheurde pain de campagne in een keukenmachine en mix het geheel goed door, totdat er een mooi en fijn broodkruim ontstaat. Dit gaat het beste met een mooi stuk oud brood.

Bestuif je handen met bloem en draai mooie ballen ter grote van een pingpongballetjes van de ragout. Haal de balletjes door het meel. Wentel ze daarna door de geklutste eitjes en het broodkruim en bak de kroketjes goudbruin en knapperig in een grote pan olie van 180 C.





Bon Appetit!

Liefs,

Floorabella

Monday, January 16, 2017

"Granola uit de houtoven..."



 "Granola uit de houtoven...."

De houtoven is weer aangeweest!
Bestel nu lekker knapperige granola met kaneel, noten en honing
uit de houtoven!




Friday, January 13, 2017

"No knead bread uit de houtoven"



"No knead bread uit de houtoven"

Inderdaad,
Dit is een overheerlijk knapperig broodje uit de houtoven,
waar voor je…. juist, niet hoeft te kneden.
Het enigste wat je nodig hebt is tijd en een gietijzeren pan….


Ingrediënten:
250 gram bloem
250 gram rogge
7 gram gist
1 tl zeezout
1 el suiker
250 ml handwarm water  
50 gram roomboter

Doe de bloem, rogge, suiker, gist en zeezout in een kom. Voeg langzaam het water toe en roer alles door met een houten spatel.
Zet het deeg weg, dek het af met een schone linnen lap en laat het een nachtje rusten op kamertemperatuur.

Zet de volgende dag een gietijzeren pan in de oven, doe er een flinke klont roomboter in en verwarm de oven voor op 250 C.
Zet de pan een half uurtje in de oven, totdat de pan gloeiend heet is.

Bestrooi een werkvlak met wat bloem en stort het deeg hierop. Vorm een mooi rond brood van het deeg. Als de pan gloeiend heet is,  haal je de pan uit de oven en vet je de randen goed in met de gesmolten roomboter.
Doe het deeg in de gloeiend hete pan en doe de deksel op de pan.
Draai de temperatuur terug naar 220C, of wacht tot de temperatuur in de houtoven is gezakt naar 220C en zet de pan met deksel in de oven.

Bak het brood in 30 minuten in de oven. Haal de deksel van de pan en bak het brood in 5 minuten goudbruin en knapperig.

Heerlijk in lekkere dikke plakken dik besmeerd met gezouten roomboter.

Bon Apetit!

Liefs,

Floorabella

Thursday, January 12, 2017

"Verse pasta maken..."



"Verse pasta maken"

Heerlijk,
lekker met je handen door het zachte meel,
wachten totdat er een mooi goudgeel deeg uit je handen
te voorschijn komt,
flink uit je dak gaan met de deegroller
en dan heerlijk genieten van een grote komzelfgemaakte pasta 
(liefst met mooie olijfolie en verse truffel...)
 
Ingrediënten:


220 gram bloem
2 eitjes
snufje zeezout

of

250 gram bloem
125 ml water
snufje zeezout

Aan de slag
Het leukste is natuurlijk om het pasta deeg zelf te kneden. Geen tijd of even geen puf? Dan kan je het deeg natuurlijk ook in de keukenmachine maken.
Het fijnste meel om pasta van te maken is durum tarwe. Een wat hardere meel soort die ook meteen een mooie diepe kleur geeft aan je pasta.

Strooi de bloem op een werkvlak. Roer een snuf zeezout door de bloem en maak er een klein bergje van. Maak een kuiltje in het midden en breek de eitjes of schenk het water hierin. Roer voorzichtig door met de topjes van je vingers. De bloem gaat zich vermengen met de eitjes of het water en het deeg zal stukje bij beetje een mooi vast mengsel gaan worden.
Roer door totdat er een mooi samenhangend deeg ontstaat. Kneed dit deeg ongeveer 10 minuten door met je handen, totdat het mooi elastisch aanvoelt en vorm het deeg tot een grote bal.

Laat het deeg een half uurtje rusten.

Bestrooi een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een mooie grote dunne lap. Bestrooi de lap met wat bloem en rol hem stukje bij beetje dunner uit. Als je deeg dun genoeg is, bestrooi je de lap nogmaals met wat bloem. Vouw de deeglap voorzichtig twee maal dubbel. 
Snijd dan met een heel scherp mesje dunne repen van het deeg.
Schut de repen los en vouw er kleine vogelnestjes van. Laat deze nestjes ongeveer 20 minuten op een schone theedoek drogen.

Breng intussen het water aan de kook met een flinke snuf zout. Leg de nestjes in het kokende water en kook ze in 2 minuten gaar.

Giet de pasta af en serveer met flink veel olijfolie, grof gemalen peper en zeezout en schaaf er lekker wat verse truffel over.

Bon Apetit!

Liefs,

Floorabella

Thursday, January 05, 2017

"Brasserie de Mouthoeve..."

 




 




"Brasserie de Mouthoeve..." 

                                                        www.brasserie-demouthoeve.nl





"Romig chocolade taartje..."




"Romig Chocolade taartje..."

Met geconfijte sinaasappel schil en grand marnier...
 
In 
opdracht